Level 1

U kunt alle informatie over onze leraren opleiding vinden in dit DOCUMENT .

Actuele mentoring dagen 2024 tot aan de zomer zijn o.a.: zondag 7 januari, 17 maart en 30 juni, en de zaterdagen 24 februari, 20 april en 8 juni. Wil je meer informatie mail ons.

Mentorschap

Vanuit het Ramamani Iyengar Memorial Yoga Insititute (RIMYI) Pune, India, vraagt men de Opleidingen tot Iyengar yoga docent om te zetten naar mentorschap, en leerlingen persoonlijk te begeleiden om Iyengar yoga docent te kunnen worden.

Toen mr. B.K.S. Iyengar (1918-2014) nog leefde, vond hij, na een evaluatie van het wereldwijd opleiden en examineren van Iyengar yoga docenten, dat het systeem aan een vernieuwing toe was, en is toen begonnen met het uitwerken hiervan.

Na het overlijden van B.K.S. Iyengar werden Geeta S. Iyengar en Prashant S. Iyengar de directie van het Instituut. In maart 2017 hebben ze de verandering van opleiden en examineren aangekondigd in een brief aan alle nationale verenigingen wereldwijd. Na veel overleg is afgelopen juli 2020 de het nieuwe systeem volledig toegepast, zie Certification and Assessment Guidelines, July 2020, RIMYI. Na het overlijden van Geeta in 2018 zijn er veel gesprekken gevoerd met Abhijata Sridhar, kleindochter van B.K.S. Iyengar en Prashant. Geleidelijk aan vormt zich een nieuw beeld van het mentorschap en examens.

Als men overtuigd is van de inhoud van Iyengar yoga, en zich daar aan wil toewijden, dan vraagt het ‘practice’ en vanuit het ‘met hart en ziel’ oefenen kan de behoefte ontstaan om het door te geven, over te dragen aan anderen, en is het de bedoeling dat je de ‘ skills’ leert, hoe Iyengar yoga les te geven.

Dit gebeurt onder intensieve begeleiding van een mentor.

Je beoefent je eigen yoga asanas, pranayama en yoga levensweg en je leert hoe dit over te dragen, in praktijk en theorie.

Één van de voorwaarden om uiteindelijk een examen te doen, georganiseerd door de landelijke Iyengar Yoga Vereniging is een aanbeveling van een mentor met minimaal Level 2 nodig. Meer informatie over het doen van examen, zie www.iyengaryoga.nl, opleiding, examens, examengids.

Wat het mentorschap bij de Iyengar Yoga leraren opleiding inhoudt, staat beschreven in het bovenstaande DOCUMENT.