B.K.S. Iyengar Yoga leraren opleiding

Mentor Pascal Poell, gecertificeerd Level 3 Iyengar Yoga leraar

Mentor Irma Menssink, gecertificeerd Level 3 Iyengar Yoga Leraar.

Mentorschap

Vanuit het Ramamani Iyengar Memorial Yoga Insititute (RIMYI) Pune, India, vraagt men de Opleidingen tot Iyengar yoga docent om te zetten naar mentorschap, en leerlingen persoonlijk te begeleiden om Iyengar yoga docent te kunnen worden.

Toen mr. B.K.S. Iyengar (1918-2014) nog leefde, vond hij, na een evaluatie van het wereldwijd opleiden en examineren van Iyengar yoga docenten, dat het systeem aan een vernieuwing toe was, en is toen begonnen met het uitwerken hiervan.

Na het overlijden van B.K.S. Iyengar werden Geeta S. Iyengar en Prashant S. Iyengar de directie van het Instituut. In maart 2017 hebben ze de verandering van opleiden en examineren aangekondigd in een brief aan alle nationale verenigingen wereldwijd. Na veel overleg is afgelopen juli 2020 de het nieuwe systeem volledig toegepast, zie Certification and Assessment Guidelines, July 2020, RIMYI. Na het overlijden van Geeta in 2018 zijn er veel gesprekken gevoerd met Abhijata Sridhar, kleindochter van B.K.S. Iyengar en Prashant. Geleidelijk aan vormt zich een nieuw beeld van het mentorschap en examens.

Als men overtuigd is van de inhoud van Iyengar yoga, en zich daar aan wil toewijden, dan vraagt het ‘practice’ en vanuit het ‘met hart en ziel’ oefenen kan de behoefte ontstaan om het door te geven, over te dragen aan anderen, en is het de bedoeling dat je de ‘ skills’ leert, hoe Iyengar yoga les te geven.

Dit gebeurt onder intensieve begeleiding van een mentor.

Je beoefent je eigen yoga asanas, pranayama en yoga levensweg en je leert hoe dit over te dragen, in praktijk en theorie.

Één van de voorwaarden om uiteindelijk een examen te doen, georganiseerd door de landelijke Iyengar Yoga Vereniging is een aanbeveling van een mentor met minimaal Level 2 nodig. Meer informatie over het doen van examen, zie www.iyengaryoga.nl, opleiding, examens, examengids.

Wat het mentorschap bij de Iyengar Yoga Leraren Opleiding inhoudt, staat beschreven in dit DOCUMENT

Al meer dan 15 jaar biedt deze opleiding de mogelijkheid om tot Iyengar Yoga docent te worden opgeleid. En geeft de mogelijkheid voor de kandidaten om zich in te schrijven voor het examen, onafhankelijk afgenomen door het aangewezen orgaan binnen de B.K.S. Iyengar Yoga Vereniging Nederland. Zie voor meer informatie Level 1.

Ook is er een vervolg opleiding voor degenen die geslaagd zijn voor het Level 1 examen, dus het certificaat hebben behaald met het Certificatie (keur) Merk. Voor meer informatie over de opleiding van Level 2, zie Level 2.

lerarenopleiding