Wat is Iyengar yoga?

Al meer dan 70 jaar wijdt B.K.S. Iyengar (1918) zijn leven aan de hatha yoga en ontwikkelde een opzienbarende en voor velen inspirerende vernieuwing in wat hij zelf noemt de klassieke yoga volgens het achtvoudige pad (Astangha yoga), beschreven in de Yoga Sutra’s van Patanjali.

“Health is a state of complete harmony of the body, mind and spirit. When one is free from physical disabilities and mental distractions, the gates of the soul open'” – B.K.S. Iyengar

Door zijn eigen oefenen, compromisloos en altijd krachtig en vitaal, heeft hij teruggegrepen naar de wortels van de yoga, zodat het werd gerevitaliseerd voor de 20ste eeuw.

 Zijn benadering van yoga benadrukt het ontwikkelen van innerlijke kracht en stamina, soepelheid, evenwicht en concentratie, voortkomend uit het constante en evenwichtige beoefenen van yoga. Opvallend voor deze manier van werken is de persoonlijke benadering en aandacht voor de persoonlijke behoefte van de verschillende lichamen.
Er zijn een aantal kenmerken. Zo worden er op een vernieuwende manier uiteenlopende hulpmiddelen (props) gebruikt, gericht op het maximale openen en strekken en doorbloeden in verschillende delen en organen van het lichaam. Zo kan het gebruikt worden als ondersteuning waar men nog moeilijkheden heeft met de lichaamshouding
(asana) of meer algemeen om inzicht te krijgen in de yogabeoefening.

Het ‘richten’ of ‘in lijn brengen’ (Alignment) is in Iyengar’s concept een essentieel gegeven. ‘The median line is God’ is een bekende uitspraak van hem. Vanuit het midden, de perfecte balans, wordt het lichaam verlengd, gestrekt. Als er ergens in het lichaam wordt overstrekt brengt dit automatisch met zich mee dat er op een andere plaats te weinig bewustzijn is en wordt ‘onderstrekt’. Dit is wat Iyengar de Kunst van de Precisie noemt, het volmaakte evenwicht. Deze steeds dieper gaande verfijning ontwikkelt het bewustzijn en de eigen intelligentie van het lichaam.

Daarbij is ook de volgorde waarin de asana’s (lichaamshoudingen) worden gedaan van groot belang. De vorm lijkt statisch omdat de lichaamshoudingen dikwijls lang worden aangehouden om op die manier alles wat lichaam en geest vermijden om zichzelf en het ‘ik’ te verstoppen en te beschermen, aan het licht te brengen. Inzicht ontstaat door deze confrontaties niet uit de weg te gaan maar los te laten. Het lichaam wordt doorschijnend en helder als de lucht erom heen. De juiste inspanning bestaat niet uit hard werken om sterke spieren te krijgen, waardoor de lengte van de asana’s kan worden volgehouden, maar bestaat eruit, de intelligentie in het lichaam te ontwikkelen. Yoga als de weg die systematisch leert het aanwezige, het ‘absolute’, weer te herkennen en van daaruit te leven en te zijn.

Eén van de grote verdiensten van B.K.S. Iyengar is dat zijn vitale en sprankelende benadering van hatha yoga niet is blijven hangen in de kennis uit lang vervlogen tijden. Het is een krachtige verfrissende en springlevende methode en honderdduizenden yoga studenten uit alle delen van de wereld hebben dit ondervonden. Het kan je leren om in deze tijd open en sterk met beide benen op de grond te staan en bewust te zijn en van het leven te houden zonder onderscheid te maken.

“Yoga is precision in action” B.K.S. Iyengar